Aarhus Update efterår 2014

Klassisk frokost på Kohalen – Restauranten på Kvægtorvet

Efterhånden er tendensen, at man skal åbne nye restauranter, som er anderledes. De skal helst skille sig ud. Jo mere jo bedre. Det ligger lidt i tidsånden, at man helst ikke må ligne andre. Det med at kopiere andre er stadig meget brugt, bare ikke på Restaurant Kohalen på Kvægtorvet i Aarhus. Her er der ingen grund til at kopiere noget som helst. Tværtimod, vil jeg sige. Her er man sin egen, på den gode og stabile måde. Maden er, som vi kender den. Portionerne er ikke blevet mindre med årene. Betjeningen er stadig den samme. En del af inventaret har over 100 år på bagen, så den er også, som den plejer. Bygningen er historisk smuk og ligger måske en smule malplaceret sammen med de mange gamle industribygninger. Restaurant Kohalen er et spisested, hvor traditioner vejer tungere end smarte trends og smart i en fart – tak for det. Noget som bør nævnes er, at der er masser af parkeringspladser uden for døren.

Dansk frokost med både smag og størrelse

Vi er på Aarhus Havn. Tæt på Oliemøllens store markante fabriksbygninger. Det ligger lidt i atmosfæren, at man bliver mæt. Et kig rundt i lokalerne fortæller også, at der er mange mænd med en vis appetit på livet. Det har vi også selv, og det er kendt, at Kohalen serverer store portioner. Jeg har aldrig mødt nogen, som ikke er blevet mætte efter en frokost på Restaurant Kohalen.

Vi startede med Kohalens hjemmelavede stegte, lune sild. Den er svær at komme udenom, især hvis man elsker sild. Silden bliver serveret i en fast tomatlage med bløde, smørstegte løg og masser af purløg. Sildene blev serveret med rugbrød og smør til. En klassiker som altid er en sikker start. Prisen for denne omgang var 62 kroner, for to sild som i den grad mættede. En helt igennem smuk dansk ret, som blot fortæller, at Kohalen kan selv.

Marineret sild med karrysalat, rå løg og kapers er en fast del af den danske frokost. Kohalen serverer de store islandske sildefileter. Dem valgte vi. De blev serveret med brød, smør og fedt til. Prisen var 62 kroner. Sildene var den rigtige slags, dem som er faste, møre i kødet og som ingen dårlig eddikesmag har.

Næste ret var kongeretten til dagens frokost. To store stykker ristet, røget ål med lun røræg og masser af frisk purløg. Prisen var 118 kroner og var hver en krone værd. Ålen havde en god størrelse. De var perfekt ristet. Ristningen gør, at ålen bliver mere smagfuld og mør, end den ville være kold. Kohalens røget og ristet ål er blandt mine absolutte favoritstykker. Svært at forestille sig et bedre stykke.

To stykker uspecificeret smørrebrød til 30 kroner stykket. Et stykke med roastbeef, remoulade, peberrod, ristede løg og agurkesalat. Oldschool og lige efter den klassiske smørrebrødsbog. Det andet stykke var paté med grønne peberkorn, rå løg, mayonnaise, karse og spirer. Stykket med roastbeef vandt hos mig, men variation er efter sigende sundt, så velkommen til peberpatéen. Det eneste kritikpunkt er mayonnaisen på patéen, den kunne jeg godt have undværet og erstattet med noget mere surt. Smag og behag er som sagt forskelligt. Velsmag, og store flotte stykker til nærmest ren foræring. Det er dommen herfra.

Friturestegt camembert med solbærsyltetøj, frugt og ristet brød til 76 kroner. Enten elsker man friturestegt camembert, ellers gør man ikke. Vores kvindelige makker var og er vild med camembert. Osten var i den milde ende, og den havde kun lidt frituresmag.

Til vores frokost drak vi øl på fad. En halv liter øl koster 50 kroner, men du kan slippe med 28 kroner, hvis du napper en lille. Vi sluttede af med et lunt nøddehorn (25,-) med kaffe til. Kaffen kostede 28 kroner per person, og det er uanset, hvor mange kopper du drikker.

Yngre betjening af den gamle skole

Vores tjener denne dag var en yngre mand. Meget ligetil, effektiv, snakkesalig og god til mennesker. Han gik op i, at vi havde det godt og ikke manglede noget. Det mærker man hurtigt som gæst. En ægte interesse for sit arbejde og gæster smitter i den grad af på oplevelsen. Jeg sætter stor pris på en god og professionel betjening. Og den fik jeg, igen, på Kohalen. I forhold til mange af de bedste københavnske frokostrestauranter, så er Kohalen milevidt foran, når vi taler betjening. Hvorfor det er sådan, ved jeg ikke, men i min verden er det da tankevækkende.

Kohalen skal opleves – og ikke skrives eller snakkes om

Jeg kom der som barn i 70’erne. Dengang var det mere et cafeteria og værtshus, hvor ”Bommer” stod bag disken og sørgede for, at man fik noget at drikke. Maden var ikke noget at råbe hurra for. Det var mere af nød end lyst, man spiste den. Det ændrede de nuværende ejere, Rita og Jes Laustsen, i den grad på. De gjorde Kohalen til en frokostrestaurant, da de overtog den sidst i 90’erne. Deres mad ramte med et de fleste, som sætter pris på en bedre dansk frokost. Gennem årene har Rita og Jes Laustsen bygget en stor stamkundekreds op. Det ses tydligt, på den måde mange af gæsterne taler til betjeningen på. ”Giv mig bare det, jeg plejer at drikke”, ”Jeg napper min yndlingsmenu” eller forrentningsfolkene, der blot beder om det ”sædvanlige”. Den adfærd har man kun, hvis man kommer ret ofte på en restaurant.

Gennemført og helt unik – Vores begrundelse

Nu var dagens frokost en af rigtig mange på Restaurant Kohalen. Jeg prøver at være så objektiv som overhovedet muligt. Men jeg må også være ærlig og indrømme, at Restaurant Kohalen har en sjælden plads i mit hjerte. Jeg er aldrig blevet skuffet, og det gjorde vi heller ikke denne gang. Alt var, som jeg forventede. Maden fejlede ikke noget. Det eneste kritikpunkt var efter min smag, at der manglede lidt salt og peber på de stegte sild – og det stod jo på bordet. Vores regning for tre personer lød på 818 kroner.

At Restaurant Kohalen er et af Aarhus’ mest besøgte frokoststeder, kommer vi ikke udenom. Men at de efter 16 år formår, at holde den samme kvalitet og stabile niveau er flot. Det er der kun ros for. Jeg elsker de restauranter, som altid holder et vis bundniveau, og er ærlige med det, de laver. Hvis du ikke har besøgt Restaurant Kohalen, så er det på tide at booke bord. De historiske lokaler, krydret med den originale betjening, livet på Kvægtorvet og den gode, gedigne danske frokost er en cocktail, som rammer de fleste. Igen, igen vil jeg hermed give min bedste anbefaling til Kohalen, og tak fordi du er din egen. Sidste år var Restaurant Kohalen nomineret til prisen som bedste danske frokostrestaurant i Den Danske Spiseguide.

Original anmeldelse: Aarhus Update

Anmelder: Jan L. Pedersen

Dato: 14. oktober 2014