Kohalen – en af byens ældste
Kohalen, som ligger ved slagtehuset for enden af jægergårdsgade, er med sine næsten 100 år på bagen en af de ældste restaurationer I århus.
John William Oldam har i sin store afhandling om hoteller, restaurationer, værtshuse og beværtninger i Århus i 1900-tallet fortalt stedets historie.
I forbindelse med Kvægtorvets flytning fra det nuværende Vesterbro Torv til området omkring slagtehuset i 1907 fik kommunen mange klager fra især restauratører og værtshusholdere i Vesterbro-kvarteret. De var af gode grunde utilfredse med, at en stor del af deres kundegrundlag ville forsvinde, når markedshandelen på torvet blev flyttet til havnen.
Kommunen var derfor nødt til at gøre noget for at imødekomme behovet for at kunne beværte de mange handelsfolk, som nu ville komme på havnen ved markedsdagene. Da det nye kvægtorv stod færdigt, indviede man samtidig restaurant Kohalen, som i første omgang blev forpagtet ud til restauratør A. Sørensen.
Kohalen var imidlertid ikke nogen overskudsforretning, og restauratøren kæmpede i mange år en sej kamp for blot at få et rimeligt økonomisk udbytte af sine anstrengelser. Kvægtorvet havde jo kun to ugentlige markedsdage, og det kneb med at skaffe kunder til ugens øvrige fem dage. Senere lykkedes det at lokke kunder til fra de virksomheder i havnen, der i den efterfølgende periode skød op i forbindelse med udvidelsen af jernbanenettet.
I dag er det fortsat muligt at få et velsmagende måltid mad på Kohalen.