Om Kohalen

Rita og Jes har siden 1998 drevet Restaurant Kohalen, og det er blevet til en del anmeldelser og omtale i årenes løb. Kohalen er bl.a. blevet nomineret til Årets Bedste Frokostrestaurant af Spiseguiden, rost for byens bedste smørrebrød af Stiftens sektion “Mad & Vin” og blevet kendt for at servere Aarhus’ største Pariserbøf.

Restaurant Kohalen blev etableret i 1907, da det daværende kvægtorv på Vesterbro Torv flyttede til en plads ved Slagtehuset. I de første mange år hed stedet Restaurationen på Kvægtorvet, og til de ugentlige markedsdage samledes slagtere, dyrlæger, landmænd og kreaturhandlere i restauranten efter dagens hårde arbejde.

Restaurantens officielle navn var i de efterfølgende år Kvægtorvets Restauration.

En for længst nedlagt frokoststue, hvor bl.a. chauffører spiste deres madpakker, blev dog kaldt Kohalen, og for stamgæster og andre besøgende hang dette kaldenavn ved. Kohalen blev efterhånden navnet for hele restauranten.

Med en enkelt tidstypisk undtagelse tilbage i 1970’erne, hvor Kohalen bar det formelle navn, Kvægtorvets Cafeteria og Bodega, står Restaurant Kohalen som den har gjort det i over 100 år.

Maden der bliver serveret, er god dansk mad med klassikere som lune stegte sild, stjerneskud, røget ål, pariserbøf og stegt flæsk.

I 1998 overtog Jes og Rita Laustsen forpagtningen af den populære restaurant. Parret havde familiære bånd til stedet, fordi Jes Laustsens mormor i sin tid var køkkenchef på Kohalen og boede i lejligheden oven over restaurationen.