Restaurant kohalen – et levende museum I aarhus
Helt igennem en spændende oplevelse. Det er som at træde ind i fortiden. Restaurant Kohalen ligner sig selv; den har ligget på adressen i over 105 år, dog med skiftende navne.
I dag er Kohalen et af de mest populære frokoststeder i Aarhus – og det er uden tvivl. Det er ikke for meget sagt, at kalde det for et frokost in-sted. På Kohalen laver de klassisk og traditionelt dansk mad. Her er ikke noget finere fransk køkken, italiensk landkøkken eller et nyt nordisk køkken. Her er der respekt for de gamle danske retter, og det at man laver så meget som muligt selv. Det er retter fra mormors barndom – og de er lavet uden store armbevægelser og fine manerer. Det er ærlig og ordentlig snak i en passende størrelse.
Som regel er alt optaget på Kohalen, så hvis du vil have et bord, er det nærmest obligatorisk at bestille i forvejen – og gerne i god tid. I de par timer vi var der, kom nok en 15 – 20 mennesker og spurgte efter en plads. Beskeden fra tjeneren var, ”desværre har vi ingen borde ledige”. Flere af gæsterne svarede med, ”det var da en skam”, hvortil tjeneren sagde, ”det er det ikke for os”. Sandt nok, for selvfølgelig er personalet på Kohalen glade for, at alle borde er fyldt med gæster. Men de besøgende der ikke kunne få et bord, var selvsagt knap så glade.
Atmosfæren er fra en svunden tid
Kohalen er original – intet mindre end et klenodie i Aarhus. Restauranten hører til på havnen, den har ligget der altid, og er en uundværlig del af miljøet. Bygningen er heldigvis fredet i dag, hvilket er med til at sikre at den unikke bygningen og atmosfære ikke bare lige forsvinder over natten.
Den særlige hygge og tidsløse atmosfære er lige så ægte i dag, som dengang kvinderne ikke kom på Kohalen. Vi ser flere kvinder der kommer og spiser deres frokost. Første gang jeg så en rent kvindebord med otte kvinder, må jeg ærligt indrømme, at jeg kiggede en ekstra gang. Det fortæller blot at Kohalen i dag er et sted for alle, og ikke kun for mænd med lyst til øl og snaps. Der er måske gået mode i den klassiske danske frokost.
Rigeligt med retter
Menukortet på Kohalen er stort. Det er fyldt med klassiske danske retter, som efterhånden er blevet synonym med Kohalen. Byens største –og bedste pariserbøf serveres her, alle der har et indgående kendskab til restaurationslivet i Aarhus, vil kunne bekræfte, at Pariserbøffen på Kohalen er en helt speciel oplevelse.
Jeg fik en Pariserbøf. Den sad lige i skabet med kød af første klasses kvalitet stegt til perfektion. Den var stor, meget stor, mindst på 400 gram. Rødbederne var hjemmesyltet, den klassiske pickles var ligeledes lavet fra bunden. Pariserbøffer kan fås mange steder, men den de serverer på Kohalen er i sin egen klasse, ikke bare hvad angår størrelse, men også smagen. Prisen er kun 128 kroner.
En anden klassiker jeg stiftede bekendtskab med, var mørbradbøffer med champignon a la creme, surt og ristet brød til 118 kroner. Store og møre mørbradbøffer, intet småt her. Agurkesalaten er hjemmelavet, noget vi bemærker med det samme.
En populær ret er rødspættefileter, med hjemmelavet remoulade og rugbrød til. Flotte tykke fileter til 62 kroner er på ingen måde dyrt.
Til jer der elsker sild, kan vi anbefale jer Kohalens hjemmelavet lune stegte sild i tomatlage med bløde løg til 62 kroner. Det er en klassiker og absolut vanedannende, men hvis du ikke er til sild, så er en rejemad et godt bud.
Smørrebrød er blevet in. Det har man bemærket på Kohalen, men her har du jo altid kunne få smørrebrød, så det er ikke den store revolution, man gør bare som man altid har gjort, dog valgte man at ændre navnet fra håndmadder til smørrebrød, men størrelse og smag ændrede man ikke ved. Og jeg skal lige love for, man spiser god smørrebrød her. Tre stykker uspecificeret til 90 kroner, og som du kan se på nedenstående foto, er der tale om store stykker, hvor der ikke er sparet på pålægget. Sidst ser du hvordan et stykke brie serveres på Kohalen.
For maden vurderer vi at forholdet mellem pris og kvalitet er godt ramt, man får noget for pengene. Yderst fornuftig pris, du får value for money.
Drikker man vand til maden?
Vi behøver ikke et afsnit der beskriver drikkevarerne på Kohalen. Man føler nærmest, det er obligatorisk på et sted som Kohalen at drikke øl og snaps til maden, så det gør vi altid når vi spiser frokost på Kohalen.
Frokosten herhjemme er jo blevet ramt af business-tendenserne, og der ryger nok flere danskvand over disken end fadøl, ligesom der i de her år er blevet langt mellem snapsene. Men sådan er det ikke alle steder, og slet ikke på Kohalen. Her er det stadig god skik med en øl til sin frokost, men også med en enkelt snaps. Flertallet af gæsterne drikker øl og snaps til deres mad. Danskvand er ikke slået igennem på Kohalen, så øllet er stadigvæk den fortrukne drik til langt de fleste retter. Retfærdigvis bør det nævnes, at der er god vin på vinkortet til en absolut rimelig pris.
Stamkunderne
Nej, her er der ikke popsmart markedsføring. Folk kommer her fordi de kender stedet, eller måske fået det anbefalet af andre. Hvis man laver god mad, har en unik historie og ellers sørger for at være originale, ja, så er placeringen underordnet. Gæsterne finder uden problemer ned på havnen for at få en oplevelse, som ikke fås ret mange andre steder i Aarhus. Over for os sidder et par midaldrende mænd. De kommer fast på Kohalen et par gange om måneden, de er forretningsfolk og når de mødes, så slutter de altid af med en frokost på Kohalen, og det er ikke til diskussion. Som den ene tørt siger, det er så dejligt med gratis parkering. Det er ikke et enestående eksempel, rigtig mange forretningsfolk har tradition for at mødes til frokost på haven.
Værtspar skabt til rollen
Alt er originalt, selv værten Jes og hans kone Rita er originale, på hver deres måde. De overtog forpagtningen af Kohalen 1998. Dengang var det ikke maden som var i højsædet på Kohalen, men det blev det ret hurtig, da Rita og Jes satsede på god dansk mad med gode råvarer. Både Rita og Jes er glade for den succes de har fået på Kohalen. Ingen af dem havde regnet med, at stedet ville blive så attraktiv, som tilfældet er. Men som Rita lidt lun bemærker, efter hun har kigget over på Aarhus Slagterhus, ”det er jo ikke på grund af vores udsigt folk kommer herned, så de må jo kunne lide vores mad”. Rita forsætter ”Som du kan se, ligger Kohalen ikke i naturskønne omgivelser, eller ved åen, men det gør bare, at vi heller ikke går op i, om folk kommer i arbejdstøj eller habit, her er alle velkommen, uanset påklædning og udseende”.
Kokke der kan deres håndværk
Kromad nyder jo ikke den store bevågenhed i gourmetkredse, hvis man altså lige korrigerer for gruppen af kroer med fornavne som Mols-, Henne Kirkeby, Falsled, og Søllerød. Heldigvis kommer gæsterne efter traditionelt dansk mad, så hvad gourmetfolket mener om kromad er underordnet her.
Efter vi havde spist vores mad, fik jeg mulighed for at tale lidt med Rasmus og Thomas, som er de to kokke i køkkenet. Deres begejstring over at arbejde på Kohalen var ikke til at overse. Begge var enige om, at de elsker det gamle danske køkken, hvor man laver stort set alt fra bunden. Udfordringer savner de heller ikke, da de ud over det faste frokostkøkken, da de også laver en del mad til selskaber om aftenen eller i weekenderne. Her var der rig mulighed for at lave nye retter med deres egne fortolkninger. Der kommer flere og flere lukkede selskaber på Kohalen, så man kan vel ikke sige at Kohalen udelukkende er en frokostrestaurant.
Original betjening
Her var der tale om professionelle folk, folk af ”den gamle tjenerskole”, som er venligt til stede, når man har brug for dem, og er de ikke det, kan de let hidkaldes. Vigtigst er man ikke skal vente særlig lang tid, hvis man mangler noget. De har en frisk bemærkning på næsten alt, og det forventer man også af den type. Værtsparret, Rita og Jes er skiftevis i restauranten, de kender mange af kunderne, som helt naturligt forventer de er tilstede. Udover de to er der også Etvin. Han har været tjener i 30 år, så uerfaren er han ikke. Man kunne fristes til at tro, at Etvin er med i et komedy-show eller Café Kølbert, men det forsikre Rita os for, at det er han ikke, han er bare underholdende. Han er frisk, opmærksom og siger sin mening, ret direkte – men han slipper af sted med det på en charmerende måde. Nye gæster, der ikke kender tonen på Kohalen, kan godt blive lidt overrasket – når de hører jargonen. Det er der ingen grund til, for bag tonen ligger der en stor portion humor, varme og (selv)ironi.
Byens Spiseguide anbefaler Restaurant Kohalen, både som et godt spisested, men også som et arbejdende historisk bymuseum, uden entré.